fredag 11 september 2009

Ja till könskvotering!

Läste denna debattartikel: "Vi kan införa kvotering till bolagsstyrelser" av Miljöpartiets jämställdhetsansvariga Gunvor G Ericson, riksdagsledamot.

Och jag tänkte att jag förmodligen haft fel om kvotering. Det kanske i själva verket är en lysande idé för att få bort skevheter i personsammansättningen inom näringslivet.

Men man får ju göra det ordentligt. Duttandet med bolagsstyrelserna tjänar ingenting till. Det är ju hos ägarna av företagen som makten finns. Så därför ska vi naturligtvis kvotera företagsägandet mellan könen.

Men samtidigt så har vi ju det problemet att det startas alldeles för få företag i landet. Så istället för att flytta ägandet av befintliga företag från män till kvinnor, så bestämmer vi istället att kvinnor ska starta, driva och äga företag. En effektiv åtgärd för att snabbt öka andelen kvinnor som är företagare.

Och för att ta ett rejält krafttag mot orättvisorna i näringslivets ägarstruktur, så ser vi till att de kvinnor som först och främst måste starta, driva och äga företag, kommer från missgynnade och underrepresenterade grupper av kvinnor som vanligen hålls tillbaka och inte själva når fram till företagande.

Bland gruppen kvinnor som ytterst sällan startar, driver och äger företag hittar vi framför allt politiker, och då särskilt riksdagspolitiker från partier i det rödgröna samarbetet.

Så för rättvisans skull tycker jag att vi i ett första steg bestämmer att alla kvinnliga riksdagspolitiker från S, MP och V ska starta, driva och äga företag. Om de vägrar att ta sitt ansvar som företagare ska de naturligtvis ställas till svars och betala dryga böter till arbetsdomstolen.

För vi kan ju inte ha företagare i landet som inte tar sitt jämställdhetsansvar! Eller hur, Miljöpartiets jämställdhetsansvariga Gunvor G Ericson, riksdagsledamot?

2 kommentarer:

  1. 0la!

    Ja, tänk om alla de vänstermänniskor som ständigt beklagar sig över snedheterna i könsrepresentation inom näringslivet själva för en gångs skull kunde föregå med gott exempel! När ska alla dessa själva börja ta lite ansvar för att starta nya företag och generera nya jobb?

    SvaraRadera
  2. Väldigt väl skrivet.Och kul att hitta en ny favoritblogg! Lägger in dig bland mina bokmärken.

    SvaraRadera