torsdag 4 juni 2009

Att inte få den vård man betalat för

Jag blir så trött.

Aftonbladets ledare menar att det här med vårdval Europa, det är en en usel idé. Det leder bara till kaos, och att den stackars stackars Försäkringskassan får mer att göra.

Och så lyckas man på nåt vis få in vinkeln att eftersom Försäkringskassan kanske inte kommer att lyckas göra sitt jobb och betala för sjukvården, så måste kanske privatpersoner ligga ute med pengarna. Vilket i så fall öppnar för att kanske stygga stygga PRIVATA aktörer kan låna ut pengarna under tiden eller sälja sjukförsäkringar.

Och då får dom rika vård minsann! *Nickar förnumstigt*

Alltså, kära Aftonblad, varför vill folk söka sig utomlands till att börja med? Till läkare som kanske inte talar svenska och som definitivt inte kan räknas till närsjukvården? När orkar man med allt det meckiga krånglet med att söka vård utomlands?

Jo, när den sjukvård som vi alla har rätt till och redan har betalat för, trots alla skattemiljarder ur våra egna fickor inte lyckas leverera det de är satta att leverera.

Och varför skulle Försäkringskassan krångla med våra egna pengar? Vi har betalat dem till Försäkringskassan, just för detta ändamål. Det är dyra pengar. Vi har slitit hårt för dem. Även låginkomsttagare betalar dyra pengar för att få sjukvård.

Att FK schabblar bort låginkomsttagarnas stålar är väl inget argument för att hindra låginkomsttagarna från att söka vård där den finns, om nu inte den landstingskontrollerade vårdapparaten kan ge dem den vård de har rätt till?

För vad är det för mekanismer som i ledarartikelns skräckscenario leder till att den som kan måste skjuta till egna medel för att få vård? Jo, det är just när landstinget och Försäkringskassan misslyckas.

Det är precis sådana misslyckanden som ett fritt vårdval synliggör. Lyfter upp i ljuset. Att anföra de egna misslyckandena som skäl för att ingen ska få lov att söka sig någon annanstans, det är perverst. Det är som en psykopatisk make som hindrar frun från att lämna hemmet och det destruktiva förhållandet. Eftersom frun försörjer honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar