torsdag 4 juni 2009

Åsså det här med priskontroll igen...

Det är ganska mycket som i slutändan visar sig vara försök till priskontroll. Alltså försök att besluta om vad ett pris bör vara, istället för att se vad alla människor tillsammans i verkligheten menar att priset bör vara.

Det har aldrig fungerat och det kommer aldrig att fungera. Det verkliga priset bestäms alltid i slutändan av vanligt folks möjlighet och vilja att betala. Alla försök att diktera ett annat pris leder till katastrofer, när skillnaderna mot det verkliga priset blir för stort.

En sak som man inte alltid tänker på är att också pengar har ett pris. Man blir dock påmind när man ska köpa pengar, t ex när man behöver ta ett lån, eller växla till ett annat lands valuta.

Räntor och växelkurser är pris på pengar. Men vänta, det betyder ju att fasta växelkurser (t ex när man har bestämt sig för att en lettisk peng har en fast kurs mot Euron) är ett slags priskontroll!

I Sverige var vi länge övertygade om att vi kunde ha priskontroll på pengar. Svenska kronor skulle alltid vara lika mycket värda. Men när omvärlden, alltså köparna av svenska kronor, under år 1992 inte höll med, så resulterade det i vanvettigheter. En ränta på 500% och annat dumt. Tills man släppte på priskontrollen och lät folk köpa svenska kronor till den kurs de själva tyckte var rimlig.

Kronan sjönk med 25%, dvs ner till sitt verkliga värde, och exportindustrin tog fart igen. Det är alltid svårt att umgås avslappnat med uppblåsta typer. Växelkurser bör vara flytande.

En annan sorts priskontroll är när riksbanker bestämmer räntor. I USA var riksbanken ("Federal Reserve") länge övertygad om att man kan pressa priset på pengar riktigt lågt. Då blir det billigt att konsumera serru och alla blir glada.

När terrorister i September 2001 angrep World Trade Center och USA:s ekonomi blixtstannade, så provade man detta ännu mer. Räntorna pressades på ett konstgjort sätt ner till rekordlåga nivåer. Men när myndigheter tillverkar alldeles för billiga pengar, så blir det alldeles för oförsiktig konsumtion och orealistiska investeringar.

Finanskrisen blir ett faktum.

Undvik priskontroll, snälla! Bara för att du äger en prislappsmaskin betyder inte det att du kan kontrollera vad priset ska vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar