fredag 8 maj 2009

Det som göms i snömos

Av alla de skatter du betalar så är arbetsgivaravgiften lite speciell. Dels för att du oftast inte behöver betala in den själv (betalar för den gör du däremot med ditt arbete), men framför allt för att man ser vart pengarna går. Si-och-så går till arbetslöshetsförsäkring, si-och-så går till pensionen, osv.

Utom det som heter allmän löneavgift som går direkt in till statskassan och som inte ger dig några direkta förmåner.

Det allvarligaste med skattesystemet är när skatterna inte syns och man inte ser vad man får för dem. Bristen på genomskinlighet är ett stort problem. Du arbetar ihop pengarna, men de försvinner utan att du ser till vad, och kan då inte riktigt ställa någon till svars för dem, eller arbeta politiskt för att förbättra nyttan med dem.

Naturligtvis ska en skatt synas. Särskilt om någon försöker påstå att det bara är de rikaste som betalar statlig skatt. Fattiga betalar ju både allmän löneavgift och moms. Fast det är klart, eftersom det är någon annan som betalar in summan, så märks det inte.

Skönt att Maud Olofson har börjat prata om att ta itu med otyget. Naturligtvis svarade Östros med sitt "ansvarslöst"-prat, men om han vill behålla skattetrycket så kan han åtminstone göra klart för alla svenska låginkomsttagare att han avser att fortsätta tvinga dem betala statlig skatt, utöver kommunal- och landstingsskatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar