tisdag 31 mars 2009

Internets obehagliga frihet

HAX och DN gör oss uppmärksamma på att politikerna inte vill ha med skrivningar i telekompaketet som garanterar att vi medborgare får lov att själva bestämma vad vi ska använda nätet till (det nät som vi av fri vilja betalar fristående leverantörer att upprätta åt oss).

Jag kan inte se hur det mandat ser ut som ger politikerna rätt att ens tänka tanken att reglera en informationskanal som fria människor av fri vilja har bestämt sig för att upprätta mellan sig. Det här är allvarligt.

Vill politiker inte drabbas av politikerförakt kan de ju ta första steget genom att sluta förakta medborgarna. Men medborgarnas frihet är otäck för makthavare. På Tutankhamons tid så väl som nu.

Reagera!

9 kommentarer:

  1. Om vi vill att radio-frekvenserna skall bli fria liksom "typ" internet, dvs ingen äger kanalen bara påfarten, bör vi nog agera i detta. Läsa gärna smart mobs av Howard Rheingold från 2003, lika aktuell då som nu, även om vissa saker funnit en plats. Mobilt Internet via olika former av radio-frekvenser bör vara mer öppna, så vi kan få samma innovationskraft där som på nätet som ägs av ingen.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte riktigt vad som är så upprörande; byt ut ordet information (envägs?) mot kommunikation (tvåvägs?) så är det väl inget konstigt i att politiker vill försöka reglera trafiken i en kanal som upprättats mellan fria människor av fri vilja. Tänk motorväg. Hade vi inte centrala regler så hade vi väl en härlig anarki. Önskvärt?

    SvaraRadera
  3. Precis på spiken, för att skapa innovation commons, där samhället aktörer kan agera 'fritt' med enkla spelregler. Som väg infra struktur, till skillnad från Tåg som ju har haft svårt att skapa just detta givet begränsningen i själva infrastrukturen....

    SvaraRadera
  4. sven: Det är inte konstigt att politiker vill reglera (oavsett vad).

    Men samtalet mellan vänner man hittar på stan, det är inte reglerat. Inte heller önskvärt att det regleras.

    Jag kan inte se varför den dialog du och jag för just nu ska regleras politiskt. Vi har sprungit på varandra på stan (globala internetstan), och nu utbyter vi information.

    Jämförelsen med motorvägar är dum. På en motorväg kan man riskera att dödas. Det är farligt att köra bil. Att utbyta information däremot HELT OSKADLIGT.

    SvaraRadera
  5. @flandqvist: Sluta jämföra med tåg och radiofrekvenser. Tåg har så groteskt höga marginalkostnader jämfört med informationsbitar. Radiofrekvenser är en så oerhört mycket mer begränsad resurs än bandbredd på internet.

    SvaraRadera
  6. Ska det internetkommunikation jämföras med någonting så är det med människa-till-människa-kommunikation hemma hos någon.

    SvaraRadera
  7. well, pengarna de betalar till PTS för frekvensområden är rätt feta ;-) Radiolagarna skrevs på 20-talet o är rätt förlegade avseende radiofrekvenser.

    olika komprimerings algoritmer, smartare nyttjande av peer-to-peer nätverk, multifrekvensblandare o allt annat sköj i teknikensframkant gör att frekvenserna är rätt obegränsade.

    Speciellt i u-länder o andra otillgängliga domäner blir mobilt-internet en viktig fråga för ny innovation givet att de inte låses i av Telekomoperatörerna.

    Efter 9/11 delade folket ut sina wLan för allmänhetensgoda då access till internet sågs som allmännytta "commons".

    innovation och framtida företagande som driver denna bloggen, är essensen av att det finns utrymmen där fritänkare och make-do folk faktiskt skapar nya prylar/tjänster o sånt som folk vill ha utan att vi får det kända sociala dilemmat med folks bidrag till det gemensamma undergrävs av överutnyttjande. Internet hade aldrig blivit den tummelplats för ideer och affärer och mänsklig kommunikation om affärsinlåsning varit gällande. Vissa av dina Open-Source gurus och tidiga internet skapare pilla i protokollen och tänkte längre än kortiktigt ägande av kanalen, och såg längre fram, vilket gjort att vi idag har ett Internet som ägs av ingen men delas av många. Vi köper påfartspass och nyttjartjänster därefter står det oss fritt att agera.

    Människa-till-Människa kommunikation idag sker under stor del av vår vakna tid av en blandad kompott. Via telefon, mobil, email, chatt, bloggar internet osv. Jag chattar väldigt sällan med bot:ar ;-) eller diskuterar med "agenter"!

    Exemplen är tydliga: idiotiska rooming avgifter för mobil-data trafik där telecom vis av vanan tänker inlåsning. Den vane kunden tar då sin pryl till ett skönt internetcafé och surfar gratis, pratar via Skype och känner att de är loosers som inte fattat plojjen.


    Häpp!

    SvaraRadera
  8. Bra kvällsläsning runt collective action och sociala dilemman
    http://www.jstor.org/pss/2646923

    en himla bra artikel som är aktuell...fortfarande.

    SvaraRadera
  9. Och facebookgruppen ipredia!

    SvaraRadera